In het Leuvense Rega-instituut wordt binnenkort een levering van 15.000 geneeskrachtige moleculen verwacht, met de groeten van gewezen Microsoft-baas Bill Gates. Dat schrijft De Standaard.
Sinds zijn oprichting in 1954 is het Rega Instituut een voortrekker in de strijd tegen bacteriële en virale infecties, immunologische stoornissen en andere aandoeningen. Anno 2017 beleeft het Rega Instituut een nieuw kantelpunt in zijn geschiedenis, met de verhuis naar de Campus Gasthuisberg van UZ Leuven.
Het pronkstuk van het nieuwe gebouw is het 600 m2 grote biosafety laboraturium. Daarin is plaats gemaakt voor een box-in-box labo dat ons toelaat om volledig automatisch 24 op 24 en 7 dagen op 7 ziekteverwekkende micro-organismen te bestuderen en er therapeutische opties tegen te ontwikkelen.
Het Rega instituut is een ontwerp van ingenieursbureau Exilab & SVR Architecten. Het laboratoriumgebouw omvat een aantal BSL Laboratoria van de categorieën BSL 1, 2, 3 & 3+. In een gerobotiseerde isolator kan men bij een veiligheidsniveau BSL 4 werken. Hierdoor dienen er minder menselijke handelingen te gebeuren om het werken met gevaarlijke virussen zoals Ebola op een veilige manier uit te voeren.
Momenteel speelt Rega een grote rol in het onderzoek naar het Corona (Covid-19) virus. Onder leiding van professor Van Ranst testte dit team in het biosafety level 3 (BSL-3) laboratorium van het Rega Instituut de activiteit van dit middel in celculturen die besmet waren met het SARS-coronavirus type 1.
Op vraag en op kosten van de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) test de KU Leuven de komende weken de moleculen op hun eventuele werkzaamheid tegen het nieuwe coronavirus. Dat virus veroorzaakt de longziekte COVID-19, die uitgroeit tot een wereldwijde epidemie en waartegen nog geen medicijn bestaat.
Het hoogbioveiligheidslab van het Rega is volgens Johan Neyts (Professor KU Leuven – Rega) wellicht het enige in de wereld dat met hoge doorvoersnelheid en op een veilige manier duizenden kandidaat-moleculen na elkaar kan testen.
Een week of twee nadat de zending is afgeleverd, kennen we de resultaten. Het draait volautomatisch, dag en nacht, zeven dagen in de week
Johan Neys in De Tijd
Bronnen:
https://nieuws.kuleuven.be/nl/2017/het-rega-instituut-begint-aan-nieuw-hoofdstuk-op-campus-gasthuisberg
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/bill-gates-bestelt-grote-coronastudie-in-leuven/10212282.html